PARARIUS OPEN VOOR KOPERSMARKT

Datum: dinsdag 13 juni 2017

Wie gevraagd wordt om een online zoekmachine voor huizenaanbod te noemen zal 99 van de 100 keer antwoorden met ‘Funda’. Met 41,7 miljoen bezoekers per maand is dat dan ook dé plek waar je als makelaar met je woningen wilt staan. Maar blijft dit zo? De marktleider op het gebied van online huizenaanbod is wellicht over enkele jaren niet meer zo ongenaakbaar. 

Afgelopen week kreeg ik opvallend nieuws onder ogen: Pararius gaat de strijd aan met Funda. En dat kán een heel interessante verschuiving teweeg brengen. Zeker voor makelaarskantoren welke zijn aangesloten bij een andere brancheorganisatie dan NVM. Funda is namelijk opgericht door NVM, en biedt makelaars binnen deze brancheorganisatie op dit platform verschillende priviléges. De ongenaakbaarheid van Funda is echter dermate groot dat ook woningaanbieders van andere brancheorganisaties veel geld betalen om op het platform te mogen staan met hun aanbod.

Pararius zal op zoeken moeten naar paginabezoekers. Veel paginabezoekers. En dat is zeker geen sinecure. Echter wanneer Pararius er in slaagt om veel bezoekers naar de website te trekken verwacht ik dat dit al snel directe gevolgen zal hebben voor Funda. Het is dan namelijk niet meer zo interessant voor makelaars welke zijn aangesloten bij brancheorganisaties als VastgoedPRO en VBO om het woningaanbod nog langer op Funda te plaatsen. Pararius biedt deze dienst namelijk gratis aan. Daarmee lijkt het een kwestie van tijd voordat niet Funda, maar Pararius de website met het meest complete woningaanbod in 1 overzicht gaat worden.

De consument is de grote winnaar

Moet een NVM Makelaar zich zorgen maken om dit nieuws? Pararius doet een serieuze poging om de monopoliepositie van Funda te laten verdwijnen. Lukt dit, dan kunnen makelaarskantoren van andere brancheorganisaties zich meer en meer kunnen ontpoppen als geduchte concurrenten. Aan de andere kant zou dat voor de NVM makelaar een gezonde uitdaging met zich mee brengen. Het spreekwoordelijke ‘streepje voor’ moet behaald worden door een goede dienstverlening, een full-service makelaarskantoor met sterk onderscheidend vermogen waar men niet omheen kan.

Er is dus nog een lachende derde. En dat is de consument. Ik zag op LinkedIn een bericht langskomen van een NVM makelaar die zich het volgende afvroeg: ’Is versplintering van het aanbod juist niet nadelig voor de consument?’’ Nee. Sterk nog: De inmenging van Pararius is juist een zege voor de consument. Ik geloof er in dat NVM makelaars in beginsel nog (wellicht in opdracht) zullen blijven vasthouden aan Funda. Maar wat op het moment dat je daarmee je eigen ruiten ingooit, terwijl je woningen ook gratis op Pararius kunt plaatsen? Dan zullen de meesten toch overstag gaan.

Pararius zal dus aan de bak moeten om kans te hebben om de gewenste verschuiving teweeg te brengen. Zeker op de lange termijn zullen consumenten de vruchten plukken van een onafhankelijk platform. Hierdoor worden er geen brancheorganisaties en daarmee makelaarskantoren bevoordeeld. De al hevig aanwezig concurrentie tussen makelaarskantoren wordt er nog groter door, waardoor enkel de Major League spelers in staat zullen zijn om overeind te blijven in de regio. Ik kijk er dan ook naar uit. Let the game begin!

Update 29/6: Er is door Funda een zeer snelle tegenstoot geplaatst. Ook Funda heeft de poorten nu volledig open gezet en plaatst voor alle makelaars het aanbod volledig op de website. In de verklaring van Funda valt niet te lezen dat de actie van Pararius de (werkelijke?) reden van deze koerswijziging is. NVM Makelaars doen er slim aan om het aanbod niet langer op Pararius te plaatsen, zodat Funda op die manier tóch het grootste woningplatform van Nederland kan zijn. Door één sterke zet door Pararius zijn dan nu de poorten weliswaar geopend, Funda wenst natuurlijk hét woning zoekmachine platform van Nederland te blijven. Denk alleen al aan alle data en zoekverkeer waar enorm veel informatie uit te halen valt. Ik ben benieuwd hoe en of Pararius zal reageren.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.